Ferietillæg – alt du skal vide

Er du arbejdsgiver eller arbejdstager og har du problemer med at forstå ferieloven og hvad du som henholdsvis arbejdsgiver skal gøre og arbejdstager skal modtage? Så læs med her og bliv klogere.

De mange termer indenfor ferieafholdelse kan være svære at holde styr på. Dog er én ting sikker – Du skal have styr på reglerne for feriegodtgørelse.

 

Hvad er ferietillæg?

Kort sagt er ferietillæg en form for kompensation man tillægger sine medarbejdere. Tillægget svarer til ca. 1% af den løn du optjener i ferieoptjeningsåret. Dette særlige ferietillæg udbetales samtidig med din ferieafholdelse. Dog kan den sagtens udbetales før din ferie påbegyndes. Typisk ser man at udbetalingen af feriepenge sker i april eller maj, for netop at lette de administrative opgaver en virksomhed har, når denne nærmer sig sommeren.

En arbejdstager med fast arbejde som samtidig har ret til helligdage og sygedage, er selvfølgelig berettiget til at få løn under ferie.

Som arbejdstager eller lønmodtager optjener du 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse i optjeningsåret.

Når man starter i et nyt job som for eksempel som nyuddannet – har man oftest ikke optjent ferie. Dog har du som lønmodtager altid ret til at holde 25 dages ferie om året.

Når et helt optjenings år er fuldført har du optjent ret til ferie med fuld løn. Det vil sige at du kan gå på ferie uden at falde i indkomst. Oven i dette får du som arbejdstager ferietillægget på minimum 1% af lønnen. Dog ses det ofte at mange lønmodtagere får langt mere end dette. Det er op til arbejdsgiver at fastsætte et fair tillæg, men det er lovpligtigt at få minimum 1%.

 

Hjælp til ferietillæg

Som tidligere skrevet kan det være en jungle at finde ud af ferieloven for både arbejdsgiver og arbejdstager. Dog står personalet hos Optimizor klar til at give dig en hjælpende hånd indenfor feriegodtgørelse, lønadministration, regnskab, bogføring og meget mere. Har I behov for sparring, hjælp og rådgivning – eller måske et ekstra sæt hænder eller ti ved spidsbelastninger – har vi et helt vikarkorps med hver deres spidskompetence klar til at hjælpe dig.