Skat i enkeltmandsvirksomheder

Når man starter sin egen virksomhed op er der mange regler og frister man skal forholde sig til. Holdet bag Optimizor har mange års erfaring med rådgivning til iværksættere og en af de store problematikker mange iværksættere har er: SKAT.

Når man er arbejdstager, er det arbejdsgiver, der står for alt i forhold til skat, ferie, diverse tillæg osv. Når man er selvstændig og praktisk talt arbejdsgiver skal man stå for det hele selv eller have en bogholder/revisor til at stå for det.

I Danmark har vi et skattesystem hvor man betaler skat ud fra hvor meget man indtjener. Der er således ikke en fast sats for alle. Jo flere penge du tjener, jo mere skal du betale, et såkaldt progressivt skattesystem.

De bedst betalte i Danmark som for eksempel topledere betaler mellem 39-43% i skat. Almindelige lønmodtagere betaler mellem 32-38%.

 

 

Skat som selvstændig

Når man er selvstændig erhvervsdrivende kommer det således an på, hvor meget du tjener. Der bliver lavet et skøn når man er selvstændig, da man ikke som sådan kan forudsige hvad den selvstændige kommer til at tjene. Dette skøn bliver lavet i starten af året og bliver udarbejdet på forskudsopgørelse. Det skøn som SKAT udarbejder bestemmer hvor meget skat du ca. skal betale i løbet af året og hvor højt dit fradrag skal være. Man kan også selv gå ind og regulere dette hvis man mener man ca. ved hvor meget man kommer til at tjene. Hvis man har betalt for meget når året er omme får man penge tilbage fra SKAT. Hvis man derimod har betalt for lidt, kan du desværre sidde med en efterregning, derfor er det bedst at indbetale for meget.

 

Skatterater

Man betaler skat i særlige rater. Disse rater bliver kaldt B-skatterater. Disse betalinger skal man være opmærksom på at betale i løbet af året.

Du betaler altid B-skat når du er selvstændig erhvervsdrivende.

Dine indbetalinger til SKAT bliver opdelt i 10 rater over fordelt over hele året. Det er denne indbetaling der bliver kaldt for b-skat.

Betalingerne er faste og skal foretages den 20. i hver måned fra januar til maj. Juni måned er en betalingsfri måned og der betales derfor ikke skat i juni. Man starter betalingerne op igen omkring d. 20 juli og frem til november. December er også en betalingsfri måned og der betales så derfor heller ikke skat i december. Det vil sige 10 rater i alt fordelt over 10 måneder. Hvis man vil sikre sig at raterne bliver betalt kan man altid sætte dem til betalingsservice. De kan dog også betales manuelt via netbank.

 

 

Selvangivelse i enkeltmandsvirksomhed

Når året er slut, skal man som selvstændig indsende det, som kaldes en selvangivelse. På denne selvangivelse skal man udfylde hvad man i alt har udbetalt i løn til sig selv, overskud af virksomheden, renter mm. Så denne selvangivelse er en form for oversigt over din virksomheds finanser. SKAT bruger denne selvangivelse til at lave din årsopgørelse, og derfor er det vigtigt at den er korrekt. 

 

Brug for hjælp? Vi er klar!

Vi håber at artiklen har været nyttig, og den er brugbar. Vi står altid til rådighed i form af rådgivning og hjælp.

Du er velkommen til at kontakte Optimizor for mere info her.